Det beste med høsten… …er lammekjøttet.

Og det blir enda bedre,  paret med riktig drikke.

Årets ferske lammekjøtt fortjener godt følge. Her kommer vi med tips om lammeviner og  til slutt et tilberedningstips for saftig, mørt og godt lammekjøtt,  fra Svein.

 

Recanati Med Blend 2020
er laget på typiske sør-franske druer i en stil som gir lammestek krydret med provencalske urter et godt følge.
Fruktig og myk med god fylde, preg av modne mørke og røde bær, litt urt, fat og krydder.
Kr 309
Testutvalget, Kat 6 Varenr. 10902801

 

 

Chateau Latour-Martillac Rouge 2019 er et nydelig følge til bresert lammeskank med rotgrønnsaker. Fyldig, fast og kompleks, preg av modne mørke bær, krydder, fat og tobakk, litt kamfer og urter. Kr 598,40 Bestillingsutvalget, men tilgjengelig i mange butikker. Varenr. 13872101

 

Fernand Engel Pinot Noir Trad. 2022
passer godt i følge med l aniskrydrete lammekoteletter med gresk inspirert tilbehør.
Saftig preg av modne røde og mørke bær, litt syltet frukt, hint av krydder, jord, urter og anis.

Kr 219
Basis, Kat 4. Er å få i de fleste butikker.  Varenr. 15451501

 

 

Balfour Luke’s Pinot Noir 2022
(nytt design)
Kombinerer du lammekjøttet med skogens gull og annen skogsopp, får du en vellykket paring med denne.
Saftig og lett undermoden stil, preg av røde og mørke bær, innslag av grønne urter. Kr 389 Bestillingsutvalget Varenr. 11747001

Saftig, mørt og godt lammekjøtt

Har du kjøpt fryst lammelår eller lammestek, bør du helst ikke tine den før du starter tilberedning.

Dersom du legger til en time i tilberedningstid får du et saftigere og bedre sluttresultat enn om du har tint kjøttet, fordi du får mindre væsketap. Men, nå i sesong er det vel ferskt kjøtt du har.

Om du har ferskt kjøtt, dropp å la det ligge på kjøkkenbenken for å tempereres.  Det er en myte at kjøttet blir bedre av temperering.

Sett stekeovnen på varmluft  80 grader C . Det spiller ingen rolle for det ferdige resultatet om du bruner kjøttet før eller etter steking, men det er mer praktisk å gjøre det etterpå. NB, det finnes ingen porer å lukke.  Dette er også en myte.

Sett inn kjøttet på en rist over en dyp ovnsplate. Etter anslagsvis en time kan du ta kjøttet ut for å lage knivsnitt og speke med hvitløksbiter og urtekvaster før du setter kjøttet inn igjen , men husk nå å stikke inn kjeretemperaturmåleren i det mest kjøttfulle stedet. Dekk gjerne kjøttet med plastfolie.

La kjøttet stå i ovnen på 80 grader C til du oppnår en kjernetemperatur på 58 grader C Dersom du vil ha bakte rotgrønnsaker kan du gjerne ha de i ovnsplaten i litt buljong under kjøttet.

Hensikten med den  lave ovnstemperaturen er at  du beholder væsken inne i kjøttcellene og samtidig oppnår du å omgjøre kollagenet til gelatin. Dett fører til et saftig og smakfullt kjøtt. Ved   ovnstemperatur over 100 grader sprenges væsken ut og du får et stekesvinn på opptil 20% og kollagenet forblir i en fast konsistens.

Når kjøttet har oppnådd 58 grader  er det tid for bruning ( fjern plastfolien). Da kan du skru opp ovnen til 160 grader inntil det får en kjernetemperatur på 64 grader, eller du kan legge det på grillen og brune det inntil det har 64 grader. På 64-65 grader er kjøttet rosa, du kan selvfølgelig brune til en høyere temperatur om du foretrekker  bedre stekt . Krydre med salt og pepper og la kjøttet hvile på en rist like lenge som det tilbrakte på høy temperatur.